Onderste steen boven voor Vredesmonument

Voor Peter Verduin, die zich warmloopt om voor De VrijeLijst in de gemeenteraad van Castricum uit te komen en nu nog onafhankelijk raadslid is, moet de onderste steen boven komen. Vergaderingen, bestuurskosten, inzet ambtenaren, kosten voor een rapport van een extern bureau en emoties stapelen zich op, en nog steeds is er geen antwoord op de vraag waarom het gemeentebestuur weigert het oorlogsmonument 40/45 in Akersloot een paar meter te verplaatsen.
Wat een kleine vraag leek in 2010, is vier jaar later een complex steekspel tussen voor- en tegenstanders van de verplaatsing geworden. Zelfs de tussenkomst van de Nationale Ombudsman, met een voor B en W van Castricum ontluisterend advies, heeft de werkelijkheid nog niet doen veranderen. Dit tot de niet geringe verwondering en teleurstelling van het 4/5 mei comité en de stichting ’45-’95. Beide laten het er niet bij zitten. En krijgen daar nu de steun bij van raadslid Verduin.

Verplaatsing van het monument, waarvan bezoekers klagen over verstoringen die worden veroorzaakt door gebruikers van de nabij gesitueerde jeu de boules baan, is vier jaar geleden geraamd op 4000 euro kosten. Verduin betreurt dat de gemeente inmiddels een veelvoud aan kosten heeft gemaakt. ‘Bovendien zijn adviezen om het monument te verplaatsen, zoals van een landschapsarchitect, in de wind geslagen’.

Een klachtencommissie heeft het comité en de stichting al twee keer in het gelijk gesteld, desondanks nam het college beide keren een afwijkend besluit. In een rapport van de Nationale Ombudsman wordt gesteld dat het college ‘qua motivatie een verkeerd besluit heeft genomen’. De Ombudsman beveelt het college aan om zijn besluit te heroverwegen.

Peter Verduin: ‘B en W houden krampachtig vast aan eerder genomen besluiten en verzuimen op een positieve wijze naar een oplossing te zoeken. Men toont geen begrip voor hoe bezoekers het monument emotioneel willen beleven’. Met de antwoorden die Verduin van B en W op schriftelijke vragen heeft gekregen neemt hij geen genoegen. ‘Ik heb weer nieuwe vragen gesteld. Ik wil dat het college zich verantwoord en zijn huiswerk opnieuw doet’.

Advies Nationale Ombudsman        Beantwoording vragen Vredesmonument

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *