Witsnuitlibel verjaagt ijsclub

De gevlekte witsnuitlibel wordt weleens gesignaleerd in het duingebied langs de Zeeweg in Bakkum-Noord. De aanwezigheid van deze snelst vliegende én beschermde insectensoort in het gebied is al jaren bekend, maar nu zijn ze er bij PWN achter gekomen dat de “Leucorrhinia Pectoralis” aan de Zeeweg ook zijn (haar) broedplaats heeft.

Die laatste ontdekking dreigt de nekslag te worden voor de Vereniging Kennemer IJsbaan (VKIJ). Werden huurperiodes tussen PWN met de VKIJ decennialang van tijd tot tijd stilzwijgend verlengd, op gesprek laatst vernam de club dat de huur voortaan ‘van jaar tot jaar’ zal worden bekeken. Liever beëindigt PWN het gebruik van het gebied als ijsbaan.

Bij de VKIJ reageert men geschokt. Dat is begrijpelijk. De vereniging  – uit 1933 – mag zich sinds 1935 de trotse exploitant noemen van wat misschien wel de mooiste natuurijsbaan van Nederland is. Als er natuurijs is. Dat dan weer wel. Een paar jaar geleden nog ontving de Vereniging uit handen van de burgemeester een Koninklijke erepenning.

Toch dreigt er nu dus een einde te komen aan het meer dan 80 jarige verblijf in het duingebied. Al laat de club het er niet bij zitten. Eerst het terrein decennialang op kousenvoeten maaien en wieden, opdat de witsnuitlibel op zijn vlieguren niet wordt gestoord, en dan nu de laan uitgestuurd worden omdat het gevleugelde diertje er ook zijn nesten blijkt te bouwen? Dat nooit.

Bij PWN is de lezing dat men precies voor de in- en uitrit naar het ijsbaanterrein een ‘wildtunnel’ wil aanleggen, om grote grazers veilig de Zeeweg te kunnen laten oversteken.

De schaatsclub voelt de druk. ‘Niet netjes, niet eerlijk’ vinden ze de opstelling van PWN. Eerst jaren meehelpen, en duur betalen, om het gebied veilig en schoon te houden, en dan dit. VKIJ eist bij het gemeentebestuur gelijke behandeling als de Eerste Zaanse Zweefvliegclub Castricum. De zweefvliegers huizen een eindje verderop in het bos, en hun voortbestaan in het natuurgebied heeft wel wat meer voeten in de aarde dan de natuurschaatsclub.

Krijgen we geen ijs, dan op zijn minst een warme zomer in Castricum. Zal ik het zo zeggen? Je suis VKIJ.

Eén reactie

  1. Zo zie je de cowboy”s van het PWN gaan gewoon hun gang hebben maling aan al jaren gebruik van de ijsbaan word tijd dat ze is een keer flink tot de orde worden geroepen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *