Engelenhaar, kerstkransen en mistletoe terug in de doos; and now for something completely different, tijd voor een eindejaarscolumn:

30 december 2013

Over de bijna-val van CDA-wethouder Fred Mosk uit het ‘kabinet Portegies’ in Castricum hebben we rond de kerstdagen het nodige kunnen lezen. Zoals dat gaat bij gemene overtredingen waarbij niet de bal, maar de man wordt gespeeld, lezen we in de publicaties hoe de daders na hun actie proberen vrijuit te gaan door met veel gevoel voor theater de aandacht van het publiek af te leiden.

Meest bont maakt CK&G het (“we gaan 100% voor de Castricummers”). Naar buiten toe houdt de partij de schijn op sociaal invoelend te zijn, maar samen met de VVD zetten de lokalo’s in het dagelijks bestuur al jaren de bijl in alles wat een uitkering of subsidie ontvangt, en bij gebrek aan visie worden honderdduizenden euro’s vermorst aan dure ambtenarentijd en onzinnige onderzoeksopdrachten voor voorzieningen die er nooit komen.

Als je liegt komt er een rode streep op je voorhoofd. Wie kent deze tegeltjeswijsheid niet. Webpublicaties en paginagrote krantenadvertenties besteedt CK&G om het publiek te laten geloven dat wethouder Mosk een prima kerel is, maar dat we hete tranen moeten huilen nu de gemeenteraad hem dankzij de oppostiepartijen en het CDA 6 maanden salaris meegeven, als we na de verkiezingen op 19 maart geen gebruik meer van zijn diensten willen maken.

Het hele verhaal is dat VVD, CK&G en D66 het CDA spuugzat zijn. Het vertrek van haar bekwame leider Christel Portegies grijpt de VVD aan om samen met CK&G in een stevig marstempo Castricum te tracteren op lokale politiek die goed is voor wie het goed gaat, en snoeihard voor wie niet elke avond in de sporthal, op het voetbalveld of met champagne in het voetbalstadion zit, een uitkering ontvangt of creatieve ideeën heeft.

De keuze van D66 om de straffe koers van VVD en CK&G kritiekloos te volgen heeft maar één reden: D66 wil meedoen. Voor het meer gematigde geluid van het CDA is geen plaats meer. Zeker niet nu Castricum onder wethouder Fred Mosk het laatste jaar meer verantwoordelijkheid is gaan nemen voor een sociaal beleid, waarin Castricum behalve met de blik naar het noorden (Regio Alkmaar) ook nadrukkelijk kijkt naar samenwerking met het zuiden (Uitgeest, de IJmond gemeenten en de agglomeratie Amsterdam).

De rechtse coalitie is met Mosk – die als het CDA zijn zin krijgt overigens helemaal geen wachtgeld ontvangt – van een koude kermis thuisgekomen. Iedere maand salaris aan Mosk is in de optiek van VVD, CK&G en D66 weggegooid geld. En dan kan het lijden liefst maar beter zo kort mogelijk duren. In de lege slogan een partij “voor alle Castricummers” te zijn, verkrampen de lokalo’s van CK&G waarom politieke partijen zo vaak worden verfoeid: gedrevenheid om op kennis en inhoud tot het uiterste te gaan verplaatst zich naar het in standhouden van machtsposities. Dat je daarbij onderweg het publiek misleidt, op het verkeerde been zet en slachtoffers maakt, neem je op de koop toe.

Ik wens alle partijen en vooral de inwoners van de gemeente Castricum eerlijke verkiezingen, met een eerlijke winnaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *