De sociale woningvoorraad in Castricum wordt de komende 4 jaar uitgebreid. Onze huishoudens dunnen uit: 1 en 2 persoonshuishoudens – oud én jong – is de nieuwe trend. Tussen 200 en 500 woonruimten komen erbij. Goed nieuws van Kennemer Wonen, de sociale woningbouwvereniging die over de toewijzing van huurhuizen tot EUR 710 (..) -bovendien aan woningzoekenden met een jaarsalaris tot EUR 39000 – afspraken maakt met de gemeente (en huurdersverenigingen).

Waar de woonruimten gaan komen moet nog worden uitgezocht. In Castricum, zou kunnen. Maar evenzo is mogelijk dat er locaties in Uitgeest worden aangewezen, of in Bergen, Heiloo. De tijd dat dorpen naar behoefte voor eigen ingezetenen woningen konden toevoegen ligt ver achter ons.

Het wordt nog een hele klus om de woningen die in Castricum opgeleverd worden terecht te laten komen bij de cliëntele, van wie er velen al langer dan 5 jaar voor een huurwoning op wachtlijsten staan. Castricum heeft z’n sociale woningbouwopgave decennialang verslonst. In m’n 12-jarige raadslidmaatschap botsten al m’n ideeën om op bouwrijpe grond in tijdelijke constructies in woonruimten te voorzien, desnoods voor perioden van vijf tot tien jaar, steevast op granieten muren van niet-geïnteresseerde VVD colleges.

Kansen werden niet benut, of met samenwerkende bestuurderspartijen CDA en PvdA weggezet als ‘Castricum-onwaardig’. Ook lokale partijen oordeelden lange tijd misprijzend op betogen om de lokale woningmarkt te dynamiseren, mee te investeren met marktpartijen, ruimte te geven aan lokale initiatieven, een meer actieve grondpolitiek te voeren en met experimentele woonvormen de woningmarkt te flexibiliseren.

De typisch Castricumse reactie is dat woningbeleid gericht op sociale huur een te kleine markt bedient, dat jongeren liever zo lang mogelijk bij vader en moeder blijven wonen en dat de behoefte veel meer ligt meer bij grote luxe appartementen voor 75plussers, duurzaam en met uitstraling. Het plan voor een luxe woontoren op de plek van het voormalige postkantoor oogstte deze week vooral applaus.

De spoedzoekers van nu lijken intussen al afgehaakt. In de raadszaal, bij de bekendmaking van het nieuws door Kennemer Wonen, bleef de tribune leeg. Tot de mededeling kwam dat we tot 2020 ook enkele honderden vergunninghouders, vluchtelingen die voor 5 jaar een verblijfsvergunning hebben gekregen, in Castricum en omliggende gemeenten aan woonruimte moeten helpen. Rijksopdracht. Opgelegd aan de gemeente.

Mijn voorspelling is dat het gemor in en ook buiten de gemeenteraad tegen het voorrangsbeleid voor vluchtelingen zal aanwakkeren. De dure en moeilijk toegankelijke huurdersmarkt zal weerstand en cynisme blijven oogsten. De nieuwe huurwoningen zijn een sigaar uit eigen doos. Bedacht en uitgegeven door Den Haag. Woningcorporaties met een sociale opgave, en woningzoekenden met een kleine portemonnee, gedijen slecht in een politiek klimaat waar projectontwikkelaars en commerciële vastgoedbedrijven aan de macht zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *