opdezeepkistrondehaan_1castricum

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen zet deze krant elke week enkele lijsttrekkers op de zeepkist. Dit keer Ron de Haan van de VrijeLijst.

Wat waren jouw persoonlijke drijfveren om de politiek in te gaan?

Als dagbladjournalist zat ik bij vergaderingen in gemeente- en provinciehuizen. Ik knaagde op het eind van mijn balpen. Ik wilde zelf in de arena. Mensen binden aan gedachten die ik heb over de wereld waarin we leven, en aan beelden die ik daarbij zie.

Op welk punt onderscheidt jouw partij zich wezenlijk van de andere partijen?

Ik ben fan van Arnon Grunberg. Hij schrijft dat het volk belazerd wil worden, en dat het zijn leiders kiest die ons zo mooi mogelijk leugens vertellen. Ik ben zelf van de tegenstroom. Ik ga voor de nuance, en voor de vraag achter de vraag. Ik wil weten wat het hele verhaal is.

Wat zijn jouw speerpunten?

De gemeente is er voor de inwoners, met beleving en cultuur. Kwaliteitsverbeteringen van onze lokale voorzieningen. Mensen boven geld. Agrariërs boven natuur in het landelijk gebied. Flexibele woningmarkt. Zorg en dienstverlening op maat. Langzaam verkeer boven snel verkeer. Burgerparticipatie, zo veel mogelijk. Leefbare kernen voor jong en oud. Landal naar Castricum aan Zee.

Stel: je hoeft na de verkiezingen geen compromissen te sluiten; jouw programma wordt volledig uitgevoerd. Hoe (anders) ziet Castricum er dan in 2018 uit?

We schrijven 2018. Inwoners van Castricum kunnen op vertoon van hun afvalpas gratis de duinen in en kort parkeren aan het strand. Castricum is na Wijk aan Zee (1999) ‘Cultural Village Of Europe’. Op de plek van de ijsbaan in Bakkum komt een nieuw zwembad voor verenigingen, zwemlessen en recreanten. Camping Bakkum wordt uitgebreid met een bungalowpark met winterharde huisjes. Jaarrond-exploitatie, een marktplein voor lokale ondernemers met fresh food, mode en streekproducten geven aan Bakkum allure en zijn een service voor toeristen die naar Castricum aan Zee komen. Een vakantiepark in de duinen zorgt ook voor een rendabele openbaar vervoersverbinding vanaf het strand met het dorpshart en station NS. Blinckers is een culturele hotspot en outlet voor strandproducten.

Het complex van de rugbyclub krijgt een facelift. De tribunecapaciteit wordt opgevoerd met een lage tribune ring rondom het veld. Op dagen waarop het terrein niet voor de sport nodig is kunnen er (culturele) evenementen plaatsvinden.

De gemeente is welstandsvrij. De woningmarkt komt op gang. Het wordt voor eigenaren makkelijker hun woning te splitsen en geschikt te maken voor mantelzorg of verhuur. Actieve grondpolitiek zorgt ervoor dat de gemeente aan woningcorporaties die huurwoningen willen bouwen, lagere grondprijzen in rekening kan brengen.

Bioscoop Corso fungeert vier dagen per week als filmzaal, en drie dagen per week voor theater en concerten. Achter het filmdoek gaat een toneeltoren met toneelvloer schuil van 10 x 10 meter. De filmtheatercombinatie met 160 stoelen brengt een economische impuls aan het centrum en heeft de dure vernieuwbouw van Nieuw Geesterhage overbodig gemaakt. De bibliotheek wordt inpandig gecombineerd met het gemeentehuis. De parkeergarage van het gemeentehuis is overdag en ’s avonds open.

Akersloot leeft op dankzij de goede samenwerking met Uitgeest. Op het Alkmaarder- en Uitgeestermeer komen watersportkampioenschappen. De schaatsclubs van Akersloot, Limmen en Castricum fuseren tot een gezonde vereniging met een accommodatie op een centrale locatie in combinatie met skeelerbaan, skatepark en clubhuis. Op winterdagen zijn enkele nachtvorsten voldoende om kampioenschappen te verrijden.

Zwembad Dampegheest in Limmen ontwikkelt zich tot een interessante recreatielocatie voor kanovaarders, fietsers en wandelaars die van daaraf een ‘rondje Akersloot’ willen doen.

De Zanderij achter het station NS is ingericht met een museale hoek, dankzij de vestiging van het Huis van Hilde, het Strandvondstenmuseum met museumwoning, zorgtuin en de werkgroep Oud Castricum. Het dierenduintje krijgt een ruimere behuizing en educatieve functie.

En in 2030?

In 2030 is de naam Castricum veranderd in Castricum aan Zee. De huizenprijzen zijn gestegen. Castricum ontpopt zich als een groene duingemeente met een krachtige regionale onderwijsvoorziening. Sport en culturele evenementen van hoog niveau vinden er plaats. Het onzichtbare profiel van Castricum is omgevormd naar een financieel gezonde gemeente met een sterk lokaal ondernemersklimaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *