(door: Ron de Haan)
Voor de zomerperiode hadden we op de redactie van de krant waar ik werkte een mooi woord: komkommertijd. Aan nieuws in Castricum is geen gebrek. In een week tijd drie berichten waar je van schrikt. Alle bomen weg op de Oranjelaan, Bioscoop Corso luidt de noodklok en op de Heereweg in Bakkum parkeerde een dronken automobilist in vliegende vaart zijn auto tegen een huis.

In de Gemeenteraad waren net stemmen opgegaan om de Heereweg met stoepen, fietspaden, zebra’s en verkeerslichten te beveiligen omdat er statushouders komen wonen in gebouw St. Antonius. Die mensen kunnen namelijk niet fietsen en ze wandelen midden op straat. Of stappen met z’n allen tegelijk in de bus die daar voor de deur stopt. Maar goed, nu het dus om een gewone’drankrijder’ blijkt te gaan blijft het verder stil.
In stilte zijn ook de 31 bomen verdwenen die met zoveel zorg en aandacht op de Oranjelaan gespaard zouden blijven. Voor wethouder Leo van Schoonhoven was de Oranjelaan het paradepaardje van hoe de gemeente samen met burgers een straat opknapt. Nu het werk klaar is blijken de wortels van alle bomen doorgesneden en valt de hele bomenrij alsnog om. De wethouder kan niet meer om commentaar worden gevraagd; hij is onlangs op brute wijze door een lokale coup uit zijn ambt gezet.

Bioscoop Corso, de belangrijkste culturele voorziening van het dorp, is in gevaar. Het pand is ‘op’ en voor 50000 bezoekers per jaar en een mini-bar bouw je geen nieuw theater. In het hele land zijn nog maar 30 zelfstandige bioscopen zoals Corso. De tand des tijds eet ze op, om plaats te maken voor megabioscopen en popcornfabrieken. Bij de aanleg van het Bakkersplein en de locatie Geesterhage lag in 2004 de kans voor de gemeente om samen met culturele pioniers, ondernemers en inwoners functies te scheiden. Ik was nog maar net raadslid. Culturele functies naar het dorpshart, runshoppen op Geesterduin. Ik kreeg vriendelijke blikken, maar er gebeurde niks. Het beeld dat we zien is: wie betaalt bepaalt. Waar zit je nog voor een dubbeltje op de eerste rij? In september zijn de komkommers op. Dan ga ik er weer over beginnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *