Geesterduin valt stil, niemand schaamt zich

Winkelcentrum Geesterduin in Castricum heeft de ontknoping bereikt, waarvoor we met De VrijeLijst 10 jaar geleden al waarschuwden, en die we met onze optredens jaar na jaar als kleinste fractie in de Gemeenteraad steeds hebben willen voorkomen. Alle plannen voor uitbreiding en modernisering zijn van de baan, alleen de supermarkt Vomar krijgt er 500 m2 bij. Er komen geen woningen, geen extra sociale huur- en koopappartementen, de ongelukkige parkeersituatie met oversteekzebra’s op de Geesterduinweg blijft ongewijzigd, en het pompstation met LPG-tanks blijft gewoon zitten waar het zit.

Zie daar het decor waar over pakweg een jaar aan de rand wel een ander nieuw gebouw zal verrijzen met publieksfuncties waarin de bibliotheek terugkeert, waar Toonbeeld cursusruimtes krijgt en een podium voor verenigingen zal komen. Het karakteristieke gebouw van Toonbeeld aan de Jan van Nassaustraat zal intussen tot afschuw van alles en iedereen die daar in de omgeving woont worden gesloopt.
De verliezers zijn de gemeente, de projectontwikkelaar, de winkeliers en natuurlijk de inwoners van Castricum, die revitalisering van hun dorpskern met winkelfuncties nu voorlopig wel kunnen vergeten.

De slechte afstemming van winkelformules tussen Geesterduin en het dorpscentrum, het ontbreken van een aantrekkelijke infrastuctuur met publieks- en vermaaksfuncties in het dorpshart zullen de komende jaren voor nog meer winkelsluitingen zorgen.

De politieke partijen die elkaar in het dagelijks bestuur in Castricum al decennia lang in het zadel houden merken er niks van. De verkiezingen zijn ook nu weer net achter de rug. De bestuurders blijven op het pluche zitten. Ze doen een plas, en alles blijft zoals het was. Om de schuld van al het falen, net als de planologen en de adviseurs die zich de afgelopen tien jaar goed lieten betalen, aan de economische crisis, de opkomst van het webshoppen en het instorten van de huizenmarkt te geven.

Bij De VrijeLijst zeggen we: schaamteverwekkend, eigen schuld. In de politieke krachtsverhoudingen hebben we veel te weinig invloed gehad en daardoor 10 jaar vergeefs op deuren gebonkt, inzichten willen brengen en de inwoners (lees: de kiezer) geprobeerd mee te nemen, en met een stem op onze partij geprobeerd te overtuigen dat stenen stapelen zonder visie op de toekomst een heilloze weg is.

Intussen zijn dezelfde oogkleppen alweer opgezet: een Landal park met 120 bungalows achter het station zal aan Castricum natuurlijk niets brengen (behalve aan de investeerder die de huisjes na oplevering voor 100.000 euro per stuk verkoopt). We willen niet leren, we kijken niet rond (Noordwijkerhout, Texel, Terschelling). Megalomane plannen om tussen Heiloo en Limmen 2400 huizen ‘In het Groen” te gaan bouwen hebben de gemeente Heiloo inmiddels al aan de schuldhulpverlening gebracht, en de huizenverkoop in Limmen volledig geblokkeerd.

De gemeente Castricum kan niet failliet gaan, ze kan wel haar zelfstandigheid verliezen. Of het dan beter wordt? Zojuist is bekend geworden dat we voor onze veiligheidsafspraken in de regio structureel een half miljoen euro per jaar meer moeten gaan betalen. Burgemeester Toon Mans van Castricum was in die regio-vergadering met grote buurgemeenten heel even lotgenoot van De VrijeLijst. Hij stond alleen in zijn pleidooi om de aanwezigen op de uitgaven te wijzen, en werd weggestuurd met een rekening van 500.000 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *