Ajax gaat zijn vier kunstgrasvelden op sportpark De Toekomst vervangen. In de velden zijn rubberkorrels verwerkt. Rubbergranulaat is vreemd spul, waarvan niet bekend is wat het doet als de kankerverwekkende stoffen die daarin zijn verwerkt in je lichaam terecht komen. Welk soort velden ervoor in de plaats gaan komen is nog niet duidelijk, maar de Amsterdammers laten er geen gras over groeien.

Beter dat ze dat wel gaan doen. Vind ik. Gewoon gras inzaaien. Slidings, grassprieten in de bilnaad. Aarde die zich verzamelt in omlaag gezakte kousen. Noppen die in klei wegzakken. Wat is daar mis mee? Ik heb weleens een balletje getrapt op een kunstgrasveld. Niks aan. Voetballen op kunstgras is net biljarten, maar dan met je voeten.

Mijn mooiste voetbaljaren heb ik beleefd op het sportveld van de GGZ instelling Duin en Bosch, diep verborgen in de bossen van Bakkum. Geen zondag zonder voetbal. Eerst over de omrastering klimmen. Geen twijfel of er gevoetbald werd. Het Gaat Altijd Door. Op een veld dat we zelf bijhielden, met een tweedehands zitmaaier die van thuis werd opgehaald, net als een zak met ijzeren pijpjes die als doelen in elkaar geknutseld werden, en met netten en ballen waarvan er geregeld één tussen de bomen in het krakende hout verdween.

Vijftien jaar spelen zonder publiek. Op die paar Schotse hooglanders na aan de rand van het veld, en boven je hoofd een biddende valk. Het Gaat Altijd Door, vijfentwintig jongens van eind dertig tot eind vijftig die één ding samen hebben.

Oprukkende nieuwbouw op het GGZ terrein en het gestegen waterpeil hebben het sportveld al een tijdje onbespeelbaar gemaakt. In de raadzaal is de discussie over kunstgras stevig opgelaaid. De politieke belofte om het hele dorp met kunstgrasvelden te bedekken zal nu wel vertraging oplopen, al ligt er nog wel het verzoek van de hockeyvereniging voor een geldlening van bijna EUR 3 ton (..) voor een nieuw kunstgrasveld.

Dankzij de uitgestoken hand van het clubbestuur van Vitesse ’22 spelen wij onze potjes tegenwoordig op sportpark De Puikman. Daar voetballen ze, gelukkig, nog op echt gras.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *