Vooropgesteld, liever hadden wij gezien dat in  2016 een raadsenquete was gehouden naar de harde machtsstrijd in het gemeentehuis van Castricum, die in enkele maanden uitmondde in het ontslag, weglopen, wegsturen en vervangen van alle vier de wethouders. Ons voorstel kreeg onvoldoende politieke steun .. een onderzoek naar de bestuurscultuur hebben we als second best omarmd. In de eerste bijeenkomst met de Raad op 7 september blikte onze fractievoorzitter Ron de Haan terug, en vooruit.

(..) “Begrijpelijk, en ik denk ook verstandig om de analyse van Bureau BMC naar de bestuurscrisis niet vlak voor de zomervakantie te bespreken. De sfeer in de Raad was vlak voor de zomer explosief. Goed dus om even tot rust te komen, en na de zomer, de slingers opnieuw op te hangen. Is de vuurhaard bedwongen? Ik denk het niet, met de verkiezingen op komst hou ik rekening met maanden waarin de sfeer in de bestuurskamer weer grimmiger zal worden. Er zal in de Raadszaal niet altijd fairplay gespeeld worden” (..)

(..) “We hebben een vreselijke tijd achter de rug. Ik ben zelf de afgelopen maanden door GDB collega Sterken voor sukkel en sufferd uitgemaakt, eentje die volgens  VVD wethouder Rood bovendien met ridicule ideeën rondloopt. En D66 collega Ebels heeft mij publiekelijk geprobeerd een gele kaart aan te smeren omdat ik met mijn declaraties voor werkzaamheden aan de website de regels van de VNG en van dit huis volg, en niet de regels van D66 ” (..)

(..) “Die atmosfeer zorgt ervoor, dat de animo onder mensen om mij heen voor een actieve rol in de lokale politiek, afneemt. Ik vind dat geen goed signaal, zeker niet voor mensen zoals ik, die de lat voor anderen en voor zichzelf juist steeds iets hoger willen leggen ” (..)

(..) “Een belangrijke les in de analyse van BMC is het moment, waarop alle verantwoordelijken voor de betreurenswaardige werksfeer voor de spiegel worden gezet. We waren er allemaal zelf steeds bij. En we zijn er zelf bij. Iedere dag. Met het kunstmatig creëren van tegenstellingen, met het produceren en verspreiden van nepnieuws, met vijanddenken, met coalities die zich verstoppen voor opposities wordt de democratie geen dienst bewezen. We kopen er geen broden van. We worden er niet blij van. Het geeft eigenlijk alleen maar stress. En met welk doel?” (..)

(..) “Zolang ik met De VrijeLijst deel mag uitmaken van de Raad, mag iedereen mij erop aanspreken dat wij een open en openbare dialoog blijven voorstaan, waarin democratie zo werkt dat meerderheden luisteren naar minderheden. Met ambtenaren en wethouders in een technische en ondersteunende rol naar een diverse en pluriforme samenleving. ‘Groepen mensen een collectieve identiteit opdringen is altijd bedenkelijk’, schrijft Arnon Grunberg in de Volkskrant. Ik ben het met hem eens. Respect draag je niet uit met een armband, maar met gedrag” (..)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *