Bergen kiest politieke lijn van De VrijeLijst

In onze eigen gemeenteraad hebben we (tot 19 maart..) maar één stem. Maar wat zijn het mooie tijden voor de lokale politiek van De VrijeLijst. Na het verheugende nieuws uit Uitgeest, dat doet waar bestuurlijk Castricum niet op had gerekend en gisteravond knalhard voor samengaan met Castricum kiest, kwam gisteravond nóg een positief bericht. De Gemeenteraad van Bergen is de politieke lijn van De VrijeLijst gevolgd: Bergen wil zijn sociale dienst met lokale loketen zelf gaan organiseren, samen met Castricum, Heiloo, en sinds gisteravond dus ook met Uitgeest.
Daarmee is met een doffe klap de basis weg onder een Intergemeentelijke Sociale Dienst, met maar één centraal loket in Alkmaar, en waarin de ambtenaren en cliënten uit Castricum en nog acht gemeenten zouden opgaan. Langedijk besloot vorige week als eerste, en kleinste, gemeente om er niet aan te beginnen.
De VrijeLijst heeft vanaf de start een jaar geleden niets gezien in de drang van bestuurders in de Alkmaarse regio om (samen met Heerhugowaard) een grote centrale backoffice op te richten, waarvan wordt voorspeld en beloofd dat ze goedkoper is, maar waarvan we intussen wel zeker weten dat ze volledig voorbij gaat aan de wens van de kleine landelijke gemeenten om dienstverlening dichtbij de klant te organiseren. Onverstandig, niet doen, hou de kaartenbak in eigen huis, hebben we maanden gevraagd en gesmeekt, maar waarvoor we ook in onze eigen Gemeenteraad steeds weinig bijval kregen.
En nu krijgen we dus steun uit de regio en valt het doek vor de ISD Alkmaar. Uitgeest doet wat we hoopten en kiest voor een duingemeente. Langedijk en Bergen volgen onze visie dat kleine kernen heel goed hun eigen eigen sociale dienst kunnen vormen, samen met hun buurgemeenten. Korte lijnen met de klant, lokale loketten, en het allerbelangrijkste: regie. Laten we in Castricum vandaag nog beginnen om samen met onze buurgemeenten Heiloo, Uitgeest en Bergen werk te maken van een sociale dienst voor de ‘duingemeenten’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *