campingOp het landje, naast waar wij wonen is in twee dagen een recreatiewoning verkocht. De eigenaresse is zelf nog het meest verbaasd. Volgend voorjaar is het 30 jaar geleden dat zij en haar man de vakantiewoning op goedkope gepachte grond kochten. Een wilgenstruik pal naast hun knusse houten chalet, waarvan ze wisten dat dat een forse boom zou worden, kreeg een nieuwe plaats achter in de weldadige tuin. Staand onder de hoge parasol van wilgentakken laat ze mij zien welk gelijk zij en haar man destijds hadden.

De vakantieparken in Castricum zijn populair bij de stadsmens. De lage huisjes op terreinen, die namen hebben als Zomerweelde, Flora en Duinzicht gaan er als warme broodjes. Vraagprijzen lopen op tot EUR 75000. Een paar kilometer verderop ‘doet’ een eenvoudige stacaravan op een kampeerplek van Camping Bakkum EUR 22000. Voor de fijnproever zijn er de strandhuisjes op het zand van Castricum aan Zee. Op Facebook vind je ze, geschakeld en al en met 6 slaapplekken, voor EUR 140000.

De run op vakantieverblijven onderstreept de (toeristische) aantrekkelijkheid van Castricum. Markt creeërt vraag en aanbod. Maar de sfeer van ‘leven en laten leven’ in het buitengebied heeft ook een schaduwkant. Bewoners van de recreatiehuisjes die elkaar al decennia kennen als Cor en Rietje zien steeds vaker Tesla’s op het terrein waaruit mannen stappen met getrimde baardjes, en auto’s met Duitse nummerplaten. Airbnb, de wereldwijde marktplaats voor huizenverhuur, heeft zijn intrede gemaakt. Sommige huisjes staan maanden leeg, van andere is de eigenaar nog nooit op het park gesignaleerd.

En dus gonst het nu op het park. Volgens de eigenaresse wier huisje werd verkocht nog voordat zij zich op bezichtigingen kon voorbereiden overwegen meer mensen te vertrekken. Voor een stukje grond op een naburig park heeft de gemeente vorige maand de bouwaanvraag voor een nieuw te bouwen recreatiewoning goedgekeurd. Het plan omvat een chalet met een bouwhoogte tot 6 meter, die bewoning op twee woonlagen mogelijk maakt. En ja, er wordt een gedoogbeschikking voor permanente bewoning bijgeleverd.

Bezwaren van omwonenden die de bouw wilden tegenhouden zijn afgewezen. Ook het pleidooi van een onderneemster, zelf exploitant van een vakantiepark, die had opgegeven dat het met deze handelwijze ‘toch jammer is dat het campingkarakter verdwijnt’ vond geen genade.

Het nieuwe wonen op recreatieparken – twee bouwlagen onder een (punt)dak van max 6 meter, blijkt een bouwkundige vondst die niet in strijd is met de planregels, mits de goothoogte zich maar op ten hoogste 3 meter boven het maaiveld bevindt. Dat dat lukt is reeds te zien op hetzelfde park waarvoor de gemeente recent opnieuw een vergunning heeft afgegeven.

Een poosje terug liet de projectontwikkelaar van Landal vakantieparken in Nederland weten ‘nog niet klaar te zijn met Castricum’, ondanks dat zijn plan om de binnenduinrand achter Station NS met bungalows vol te zetten op het laatste moment was afgeketst. U en ik zijn alvast gewaarschuwd. In 2019 gaat de hele wetgeving voor de Ruimtelijke Ordening op de schop. De gemeente, en dus de lokale politiek, mag het zeggen. ‘Castricum is geen Julianadorp’. Dan weet u alvast hoe ik erover denk.

Ron de Haan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *